top of page

Het graanprobleem

Door de onrust tussen Rusland en Oekraïne ligt de graanexport naar Europa al ruime tijd stil. Voedselagentschappen waarschuwen voor een dreigende hongercrisis. We blikken terug op het nieuws dat ons ter oren is gekomen dit jaar!

oogst
Tekengebied 1.png

Vrees voor nieuw graanseizoen in Oekraïne

De wintertarwe wordt in de maanden juli en augustus ingezaaid in Oekraïne, maar door het tekort aan brandstof voor de landbouwmachines en het tekort aan personeel door de evacuaties en het bijstaan van het leger, wordt dit heel lastig voor de oogst voor 2022 - 2023. Dit zou betekenen dat de eindvoorraden voor de wereldmarkt inkrimpen en eindproducten zoals brood, koekjes en veevoer duurder worden, met alle gevolgen van dien. 

03-03-2022

Tonnen graan geblokkeerd

Miljoenen tonnen graan zit vast in de havens van Oekraïne, omdat havens en zeeroutes geblokkeerd zijn door de Russen. Daarom proberen landbouwers nu via de weg, het spoor en rivieren het graan Oekraïne uit te krijgen. Maar dat leidt tot grote vertragingen door controles bij de grens. 

30-04-2022

Is een voedselcrisis te voorkomen?

10-06-2022

Het lijkt erop dat de blokkade nog wel even duurt. Daarom wordt een deel van het graan via treinen getransporteerd, maar ook daar zijn niet genoeg goederenwagons voor. Ook heeft Oekraïne een ander spoorrailsbreedte dan Europese landen, waardoor de lading bij de grens overgeladen moet worden. Ondertussen blijven ook de prijzen stijgen en komt de hongercrisis voor Afrika en Azië steeds dichterbij. Bovendien kampen Oekraïnse boeren met overschotten, waardoor zij hun nieuwe oogst dit jaar niet kunnen opslaan.

oogst

Er dreigt een oorlog tussen Rusland en Oekraïne

De Russische troepen kunnen ieder moment binnenvallen in Oekraïne en wereldleiders dreigen met sancties als dit gebeurt. Vooral Europa is erbij gebaat dat een oorlog wordt voorkomen, aangezien 30% van het Europese areaal hier vandaan komt. Toch heerst er spanning; zullen de prijzen omhoog schieten? Schrikt dit investeerders en banken af? En wat als de Russen oprukken naar de Zware Zee-havens ... dan komt de graanhandel stil te liggen!

22-01-2022

De graansector houdt zijn adem in

Na de inval in Oekraïne neemt de spanning toe op de graanmarkt en dit drukt op de graanprijzen. Kopers zijn terughoudend en wachten op meer duidelijkheid. Ook de inflatievooruitzichten worden steeds dreigender door de hogere kosten van meststoffen. Als de boeren minder meststoffen kunnen gebruiken, zullen zij kampen met minder oogsten, waardoor de voedselprijzen nog meer onder druk komen te staan.

Tarwe oogsten

23-02-2022

Maaidorser op het Gebied
Sterretje.png

Bakkie doen?

Laten we een vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen om de mogelijkheden voor een samenwerking te bespreken. We kunnen ons voorstellen dat je wellicht nog andere vragen hebt!

oogst
bottom of page